Техническото партньорство на Shell с Ferrari

2.2.2. Shell's technical partnership with FerrariShell Helix е единственото моторно масло, препоръчвано от Scuderia Ferrari. Тук можете да видите защо.

Техническото партньорство на Shell с Ferrari е едно от най-успешните сътрудничества в историята на водещите моторни спортове, в която към края на 2010 г. са записани над 150 победи в състезанията от Формула 1. Повече от 60 години колите на Ferrari са символ на успех както на пистата, така и по пътища. Когато първият автомобил Ferrari напуснал фабриката в Маранело, Италия, той бил задвижван и защитен от Shell.

В компанията Ferrari разбират, че подходящият смазочен продукт за двигателя е от изключителна важност. Неговата функция е да защитава подвижните части от механично износване, да намалява триенето и загубата на енергия, както и да охлажда двигателя не само на пистата, но и на пътя. Само в добрия смазочен продукт тези работни свойства са балансирани, като същевременно той допринася за използване на целия потенциал на автомобила.

Формула 1 е екстремна тестова среда, която кара екипа на Shell да постига максимални резултати. Ние непрекъснато търсим комбинации, които биха помогнали на Ferrari, като същевременно запазваме нивото на защита, за да могат двигателите да бъдат в изправност и да работят с максимална производителност по време на състезанията, които се провеждат през седмица. Нашата надеждност бе изключително важна, за да може Ferrari да спечели десет титли на конструкторите и 12 на пилотите в шампионатите на Формула 1.

Повече от 50 учени сътрудничат в нашата програма, свързана с участието на Ferrari във Формула 1. Тези важни членове на екипа работят в лабораториите на Shell в камионите, пътуващи от състезание на състезание, а също така и в сърцето на Scuderia Ferrari — в централното управление, намиращо се в Маранело.

„Моторното масло Shell Helix Ultra включва много компоненти от състава на неговия прототип, който е използван в победните състезания на Формула 1 — обяснява Марк Уейкъм, специалист по смазочни продукти в програмата на Shell за Формула 1. — Горди сме, че влагаме опита и знанията, получени във Формула 1, в маслата Shell Helix Ultra, като по този начин предлагаме технологията, изпитана във Формула 1, на вас за вашия двигател.“

По време на състезание двигателят работи в екстремни условия и при високи температури. Многофункционалният смазочен продукт отнема топлината, контролира температурата на двигателя и го предпазва от пагубното прегряване. Способността на моторното масло да охлажда наред със смазването често се пренебрегва. Буталата понякога се нагряват до температура, надвишаваща 300 °C. Моторното масло облива долната им част, за да ги охлажда. Без тази допълнителна защита те, без съмнение, биха излезли от строя по време на състезание.

За да могат състезателите на Ferrari да заемат челните позиции във Формула 1, са необходими мощни двигатели, но да завърши пилотът състезанието, двигателят трябва да бъде надежден.

Чистотата на двигателя е от жизненоважно значение. Отложенията в обикновен двигател могат да влошат характеристиките му, а микроскопичните наслоявания в двигателите на Ferrari могат да създадат проблеми във Формула 1, когато двигателят трябва за части от секундата да реагира на значителни промени на скоростта. По време на това бързо ускоряване натоварване върху него и маслото е огромно. Даже най-малките чужди частици в маслото са способни да повлияят върху неговата циркулация и, евентуално, да предизвикат повреда на двигателя.

Също така е изключително важно да не се допуска отлагане на замърсявания върху компонентите на двигателя, работещи на високи обороти. Замърсяванията в маслото могат да попречат на образуването на намаляващия триенето филм, който играе основна роля за ограничаване на износването на двигателя и използване на неговата максимална мощност.

Дали в болид на Ferrari от Формула 1, или в семеен автомобил, технологията на Shell Helix спомага на двигателя да работи с максимално проектираната мощност.