Почиства и предпазва двигателя

Helix_Horizon_Image_DSC_4263_2014_webИскате две неща от моторното масло – да почиства и да защитава. Маслата Shell Helix изпълняват именно тези функции и нещо повече.

В обикновените минерални масла твърдите частици се слепват и се отлагат върху повърхностите на двигателя. Това пречи на смазването и създава условия за повреди.

Активните почистващи агенти на маслата Shell Helix предотвратяват слепването и отлагането на тези твърди частици. Например Shell Helix Ultra премахва пет пъти повече отлагания в сравнение с обикновените минерални масла (API SG/CD).

Нашата специална програма по контрол на качеството на присадки осигурява навсякъде по света еднакво високи стандарти за почистващите и защитните качества на маслата Shell Helix. Именно затова водачите на превозните средства и производителите на оригинално оборудване могат да разчитат на ефикасността на Shell Helix независимо от страната, в която го използват.

Активни тестове за почистване

Проведохме детайлни тестове, за да докажем почистващата сила на маслата Shell Helix. Учените ни бяха възхитени от резултатите. Строго контролираната програма от тестове в независима лаборатория доказа, че маслата Shell Helix бързо отстраняват отложенията от замърсените двигатели. Маслата почистват частите на двигателя и предпазват от вредното действие на замърсяванията, докато не бъдат отстранени при следващата смяна на маслото. Това е важно, тъй като така се избягва прехвърлянето на замърсяванията от едно на друго място в двигателя.

Стандартните за отрасъла тестове измерват само способността на маслото да поддържа двигателя чист. А ние искахме да покажем, че маслата Shell Helix всъщност могат да почистват замърсени двигатели, като премахват отложенията. Работихме съвместно с West Research Institute в Тексас, САЩ, за да разработим свои собствени тестове за чистота, които са много по-взискателни от тестовете за поддържане на чистота, прилагани в бранша.

Нашият тест е разработен на база стандартните тестове, прилагани в отрасъла (Sequence VG), но с допълнително тестване за определяне на интервалите за смяна на маслото.

Осемцилиндровият двигател остана чист, след като работи през период време, приблизително равен на интервала за смяна на маслото, който се спазва при двигатели, използващи минерални масла. Двигателят беше разглобяван през равни интервали от време, за да могат учените да документират замърсяване на основните му части. С това стандартният за отрасъла тест би приключил.

След изтичането на този период, след който двигателят би трябвало да бъде технически обслужен, а маслото да е сменено, минералното масло бе източено и заменено с масло Shell Helix. Тестът бе повторен за приблизително толкова време, като двигателят бе разглобяван на равни времеви интервали, за да може да бъде документирано количеството отложения.

Всичко това бе повторено за различни модификации на Shell Helix и техните конкуренти. Резултатите за Shell Helix HX5 са: незабавен почистващ ефект, като двигателят продължава да се почиства до края на теста. Чистотата на различните части на двигателя беше документирана, като същият почистващ ефект беше наблюдаван за целия двигател с преминаването към Shell Helix. Това показва, че отстранените от Shell Helix отложения не се наслагват отново, а остават в суспензия, където са безвредни, и се отстраняват при следващата смяна на маслото.

Тестове на Shell Helix

За да почиства и защитава двигателя, маслото трябва да изпълнява функциите си, докато бъде сменено при следващото сервизно обслужване на автомобила. Свойството на маслото да запазва качествата си става все по-важно поради препоръките на някои производители за по-дълги интервали между отделните посещения в сервиза. През целия си работен цикъл то трябва да отстранява все по-голямо количество замърсявания, да ги отделя и да предпазва от повторното им отлагане върху двигателя.

Учените ни провеждат разнообразни тестове, за да измерят способността на маслата Shell Helix да запазват състава си и да отстраняват замърсяванията. Ние също така тестваме и маслата на конкурентите си, за да съпоставим нашите продукти със стандартите в индустрията и за да демонстрираме ползите от използването на маслата Shell Helix.

Тестове с полицейски автомобили

Ние се стремим се да тестваме маслата Shell Helix при най-тежките условия на шофиране. Полицейските автомобили имат много тежък цикъл на шофиране — дълги периоди без натоварване, последвани от високоскоростни преследвания. Всичко това подлага маслото на много голямо изпитание.

Shell работи с полицията във Великобритания. Инвестирахме в четири нови автомобила за полицейските сили и в замяна те ни позволяват да тестваме маслата Shell Helix Ultra в техните бензинови и дизелови превозни средства.

При по-ранен опит бяха сравнени маслото Shell Helix Ultra и моторно масло на основния ни конкурент в четири автомобила Volvo V70 (2,3 l): с всяко от маслата се движеха по два автомобила. Те изминаха около 120 000 км за повече от три години, като сменяхме маслото на всеки 16 000 км.

Механиците установиха, че двигателите, в които беше заредено маслото Shell Helix Ultra, са значително по-чисти.

Shell Helix — максимално ефективно почистване, което осигуряват маслата на Shell

Тези тествани масла се усъвършенстват постоянно, за да поддържат двигателите във върхова форма. Те осигуряват:

  • по-добра защита чрез премахване на замърсявания от частите на двигателя,
  • по-чисто състояние на двигателя поради задържане на утайки във вид на суспензия,
  • по-висока топлотворност на горивото и по-лесен студент старт,
  • намалена консумация на масло, а значи и доливане на по-малки количества масло.
  • по-плавна и по-безшумна работа на двигателя.

Технологиите за разработка на двигателите се развиват постоянно, а напредничавите постижения като газова рециркулация и последваща преработка на отработените газове поставят нови изисквания пред маслата. Ето защо работим толкова усилено и постоянно подобряваме химическия състав на маслата Shell Helix и можем да гарантираме, че те са способни да изпълняват най-трудните задачи, които днес стоят пред тях .

Скоростта на развитие е най-интензивна при водещите моторни спортове. Техническото партньорство между Shell и Scuderia Ferrari ни предлага екстремната среда на състезанията във Формула 1 за разработването и тестването на технологиите в областта на смазочните продукти. Тези разработки намират отражение в нашето портфолио — предлагаме масла, които отговарят на изискванията на всички водачи без оглед на условията на шофиране.

Също така проведохме тестове за възприятия на клиентите, за да демонстрираме, че шофьорите забелязват предимствата на маслата Shell Helix.